Varför har vi julgran inne under julen?

Varför har vi julgran inne under julen? Julgranen är nästan ett måste i alla svenska hem under juletider. Men få vet varför vi släpar in detta barriga träd. Vart kommer denna tradition ifrån och hur spridd över världen är den egentligen?

Vad är en julgran?

Julgranen kommer egentligen i tre olika varianter nu för tiden. Den vanligaste är en vanlig gran eller som den egentligen heter, rödgran. Två andra varianter har blivit mycket populära nämligen ädelgranen och plastgranen. Ädelgranen är betydligt tätare och har större barr.

Plastgranen är precis som det låter, en gran i plast som kan designas på alla tänkbara sätt. Fördelen med denna är att den inte barrar och du kan packa ner den och använda den år efter år.

Men det är inte en julgran bara för att det är en gran. För att en gran ska bli en julgran måste du ta in den under jultid och “klä” den eller “dekorera” den med olika ting.

Vanliga pynt till julgranen

Man kan pynta sin gran med i princip vad som helst med det är väl tre pynt som sticker ut och som bör finnas i alla julgranar under julen nämligen för det första, belysning. Någon form av ljusslinga som ringlar sig i granen. En annan dekoration som är ett måste är någon typ av glitter. Det kan vara tjockt silver eller guld glitter eller något pärlband i samma färger. Sist men inte minst, de obligatoriska julgranskulorna. Dessa kommer i alla tänkbara färger och är oftast tillverkade i plast eller glas och hängs längst ut på julgranens kvistar.

En annan detalj som är lätt att glömma är julgransstjärnan. Enligt tradition ska det sitta en stjärna längst upp i toppen på julgranen. När du har alla dessa ting i granen kan du känna dig nöjd, men fyll på med ytterligare saker som kan passa.

När du ändå håller på att klä granen så glöm inte att klä dig själv i julgrans liknande kläder. Det finns mängder med kläder och tröjor i julens alla färger. Varför inte klä dig i en stickad jultröja med färger likt en julgran under tiden den kläs för att verkligen komma in i rätt stämning?

Med det sagt går vi vidare till lite historia om julgranen.

julgran

Lite historia om julgranen

Nu när ni har en liten grundläggande kunskap om julgranen kanske ni undrar när och varför den började användas? Julgranen har nämligen sitt ursprung redan från tidigt 1400 tal i Tyskland. Under denna tid tog protestanterna in dekorerade träd (inte nödvändigtvis en gran) in i hemmen under julen. Man tror att under denna tid gjordes detta för att skydda hemmen mot onda makter och väsen vilket man trodde starkt på under denna tid.

På denna tid var det dock inte en julgran i den mening vi ser den idag. Det va mer dekorerade träd, kvistar eller stänger. Julgranen så som vi ser den är ett relativt modernt påfund. Så sent som tidigt 1900 tal tog den moderna granen över hemmen och är den typ av gran vi ser idag. Men det gick stegvis. Redan på 1800 talet började man förvandlingen till vår moderna gran genom att pynta träden med stearinljus som nu på senare tid har bytts till elektriska ljusslingor. Man började även att pynta dem med rosor, färgat papper, glitter och sötsaker.

Förvandlingen har inte stannat av, fortfarande idag förändras julgranen på olika sätt både i material, pynt, placering och användande.

Det senaste jag skådat är att hänga sin julgran upp och ned i taket för att spara plats. Detta framförallt hos dem med mindre hem och i lägenheter.

Hoppas du med denna artikel har fått en lite djupare inblick i julgranen och dess historia.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post