Advent och dess betydelse

Vi alla vet ungefär vad advent är, att det är något som har med julen och göra, att det finns första, andra, tredje och fjärde advent och att de inträffar på söndagarna innan jul. Men vad betyder egentligen advent och vad har det med julen att göra? Vi tittar här närmare på betydelsen och historien bakom advent.

Själva ordet advent är latin och kommer från ordet “adventus” och betyder något i stil med herrens ankomst. Detta är enligt historien den inledande perioden i det kristna kyrkoåret. Advent har förändrats lite i historien och firandet av advent har sina rötter från fastan under jul.

Enligt traditionen är alltså advent en fasteperiod i den kristna tron. Betydelsen handlar om att fasta, invänta samt förbereda sig på Jesus födelse under jul. Det var först 1000 år efter Jesus födelse som denna period för första gången började kallas advent, man bestämde då också att denna fasteperiod skulle vara i fyra veckor eller närmare bestämt fyra söndagar.

Advent

Adventstiden

Som jag nämnde i tidigare stycke så bestämde man runt år 1000 att perioden skulle vara i fyra veckor och heta advent. Men för att vara lite mer specifik så handlar det om att advent börjar på den fjärde söndagen innan jul. Det vill säga den söndagen då det kan komma fyra till söndagar innan jul. Detta innebär att beroende på vilken veckodag julafton är på så varierar längden advent stort. Kan variera nästan upp till en vecka i längd.

Dessa söndagar under advent omnämns oftast i folkmun som första, andra, tredje och fjärde advent, och av olika anledningar har vi som tradition att tända ett ljus för varje advent vi passerar fram till jul.

Advent nu för tiden

Vi använde advent på nästan samma sätt som förr, det vill säga, vi räknar ned och inväntar julafton. Barnen nuförtiden kanske inte inväntar Jesus födelse som förr utan snarare jultomten men själva känslan kan säkert vara densamma som förr.

Det är vid denna tid vi plockar fram den gamla fula jultröjan och kollar om vi kanske bör köpa en ny i år eller om den får hålla ett år till.

Traditionen med adventsljusstakar och adventsstjärnor i fönstren kommer ifrån att i denna väntas tider är dagarna som kortast. Under advent har vi på norra halvklotet årets mörkaste period, därav mycket lampor och belysning i traditionen.

Men adventskalendern då? Jo, även den har ett syfte enligt gamla traditioner. Adventskalendern fungerar som en form av nedräkning fram till julafton, eller som i kristen tradition, nedräkning till Jesus födelse. Detta är en del av traditionen att vänta på något i adventstid. Men en sak som de flesta av oss kanske inte anammar är väl att advent ska vara en tid av fasta. Kanske är detta något att ta tag i då julafton och dagarna efter jul oftast består av att vi frossar i all tänkbar mat som placerats på vårt julbord.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post