Om julbocken

Det är inte bara jultomten som hägrar kring julen. Under juletiden finns många sagor att berätta och många äldre historier om olika figurer och väsen. En av de vanligaste figurerna förutom just jultomten är ju den klassiska julbocken.

Julbocken är inte alls lika utforskad som jultomten och man vet inte riktigt lika mycket om honom. Varför vi har en bock runt jultid och vart traditionen kommer ifrån. Det är framförallt i Sverige och i norra Europa som man använder sig av julbocken och har gjort så under väldigt lång tid. Traditionerna kring just denna bock är väldigt många. Han finns med i allt från musiken, till lekarna och som olika pynt och prydnader, då inte sällan i trä eller halm. Julbocken är också ett väldigt populärt motiv att ha på sin jultröja eller kanske på sina dukar under julen.

Man kan härleda julbocken i Skandinavien så långt tillbaka som då asatron uppkom. Tor hade nämligen två bockar som drog hans vagn. Det är dock omdiskuterat om det verkligen är ifrån Tor som dagens julbock härstammar.

Julbocken

Lite historia fram till nu

De flesta anser att julbocken är ett senare påhitt mest för lekar och barnens skull. Det finns nämligen otaligt många lekar där bocken är inblandad som man leker runt jul. Men om man tittar tillbaka runt 1800-talet så fungerade julbocken lite som jultomten. Man kan nästan tro att julbocken är jultomtens föregångare. Det va nämligen så att enl. tradition på 1800 talet så klädde man ut sig till just en bock och gick och delade ut julklappar. Som sagt så finns det inte så mycket att hitta om detta väsen. Det man dock vet idag är att julbocken i princip har spelat ut sin roll och används nästan uteslutande som prydnad i våra hem under jul.

När man talar om julbocken så måste man även ta upp Gävles försök att alltid ha en julbock stående på torget under julen. Här har dock en annan tradition dykt upp, nämligen att den ska förstöras eller brännas ned. Redan på 60-talet uppkom denna tradition att bränna ner Gävlebocken och det har “lyckats” nästan varje år.

Nu senast, 2017 fick han dock stå kvar på grund av inhägnad och kameraövervakning.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post