Julens högtider
Du känner säkerligen till julafton som en högtid här i sverige, men vilka mer dagar runt jul är det vi firar, och varför? Som du kanske vet firar Amerikanerna jul på juldagen och inte på julafton som ett exempel.
Julen firas egentligen mellan den 6:e December, då man firar sankt Nikolaus dag (Jultomten) ända fram till 2:a februari då julen tar slut i kyrkoåret. Men vilka fler dagar hittar vi här i mellan? Jag tänker inte gå in på dem djupgående utan mer en introduktion över högtidsdagarna, mer djupgående information kommer i senare artiklar var för sig.
Den mest kända dagen som kommer först är väl Lucia som firas den 13 december. Denna dag inleder julfirandet i Sverige, tillsammans med Advent och man firar just helgonet Lucia. Dagens firande har dock inte mycket gemensamt med dåtidens firande av helgonet. Lite kuriosa så kommer ordet lucia från ordet lux som betyder ljus.
Drygt en vecka senare, runt den 21-22 december har vi vintersolståndet, detta är den absolut mörkaste dagen på hela året, eller snarare den kortaste. Den dagen då solen är uppe kortast på hela året sen kommer julhelgen.
Julhelgens dagar
Den 23:e december dyker “Da'n före doppareda'n” upp, eller lilla julafton som den också kallas vilket är en högst inofficiell dag under julen. Detta kan man säga är en uppvärmning inför julafton och är en tradition från södra Sverige, närmare bestämt från Blekinge. Precis som “lilla julafton” antyder så äter man lite julmat, tar in en liten julgran, öppnar några små presenter, barnen kanske klär sig i en liten jultröja för barn och så spelar man lite sällskapsspel. Som sagt så är “Lilla julafton” en väldigt lokal tradition som inleder julafton.
Den 24:e december är då äntligen julafton här, eller dopparedagen som man också kallar den. Det är den dagen vi i Sverige verkligen firar julafton. Vi tar på oss vår fulaste jultröja, äter god julmat, umgås med nära och kära och utdelar presenter.
Juldagen däremot kommer först efter aftonen nämligen den 25:e december, då firar många andra länder jul. Detta är den röda kalenderdagen under julhelgen. Exempelvis i USA firar man på samma sätt som vi gör på julafton, medan vi i Sverige har juldagen som någon typ av återhämtningsdag. Det är också en väldigt populär festdag på många ställen runt om i Sverige, det samma gäller annandagen i Sverige, och även i USA.
Dagarna efter jul
Efter julhelgen dyker dagen till minne av värnlösa barn upp, nämligen den 28:e december. Detta är dagen då vi ska minnas de barn som mördades i jakten på Jesus barnet. I vissa länder firas denna dagen den 29:e december.
Efter denna dagen har vi ett litet glapp fram till den 6:e januari. Då firar vi 13 dagen här i Sverige, detta görs till minne av att de tre vise männen dyker upp och då även Jesus dop.
Sedan tar det drygt en vecka till innan den 13:e januari kommer då många firar att julen är över. Denna dag även kallad 20 dag knut (då julen kastas ut). Då kastar många ut granen och många av jul detaljerna för att “fira” att julen är slut. Jultröjan packas undan i väntan på nästa år. Sist men inte minst, kommer den 2:e februari då julen verkligen är över. Detta är det officiella slutet på julen enligt kyrkokalendern.
Hoppas ni med denna artikel fått lite mer kött på benen angående alla olika dagar under julen. Jag kommer i senare artiklar att gå igenom varje dag för sig för att ge er lite fördjupad information om de olika dagarna runt jul.