Nu har jultröjan fått sin egen dag

Det finns dagar för det mesta, så varför skulle inte jultröjan få sin egen dag i kalendern? Än är inte denna dag, som på originalspråket heter “National Ugly Christmas Sweater Day”, särskilt känd i Sverige, men med det ständigt ökande antal svenskar som iklär sig en ny jultröja varje år, så kommer vi nog fira den snart. Den internationella dagen för jultröjan  infaller varje år på den tredje fredagen i december, och kommer under 2017 därför infalla fredagen den 15 december. Tills dess är det bara att färdigställa din finaste jultröja!

En allt mer populär trend

Att jultröjan har kommit för att stanna, är det inget tvivel om. Under 2000-talet har dessa “fula jultröjor” fått enorm uppmärksamhet i det stora landet i väst, där denna dag redan har blivit mycket populär och bland annat används till att samla in pengar till barn i u-länder. Vi menar förstås att man ska kunna iklä sig en jultröja varje dag under hela december, men att dessa tröjor får en egen dag där alla är “tvungna” att bära en sådan, är naturligtvis väldigt roligt. För det kryddar väl fredagen om alla på kontoret skippar slips och skjorta till fördel för en lite informell jultröja?

I Sverige är det kanske så att man till en början behöver informera kollegorna på förhand om att det är tvång på att bära jultröja på jobbet den aktuella dagen. Men man kan inte räkna med att ingen har hört om jultröjans dag, och att man därför blir den enda som dyker upp i julgransgrön tröja med blinkande LED-lampor på.

Vad gör man på jultröjans dag?

Jultröjans dag är inte mer komplicerad än vad det låter som - du ska helt enkelt bära din jultröja med stolthet, och hoppas att alla runtomkring dig också gör det. Kanske har man gjort jultröjan själv, och gör detta till en årlig trend, där man varje år använder dagen till att visa upp sitt egenproducerade mästerverk. Det är förstås trevligt om någon använder denna dag till att samla in pengar till välgörande ändamål, som man gör bland annat i Storbritannien. Eftersom dagen fortfarande är ganska ny här i Sverige, kan man naturligtvis vara med och påverka hur denna dag ska användas här hemma!

Den enda “officiella regeln” för jultröjans dag, är att man ska ha på sig tröjan hela dagen. För många innebär det att man ska sprätta runt i den färgglada tröjan både på bussen, på jobbet, under middagen efter jobbet, och kanske till och med på den afterwork som ofta anordnas mitt i månaden på många arbetsplatser. Ska man på en stor julfest på kvällen - det är trots allt fredag - så ska jultröjan vara på. Inga undantag eller ursäkter här, och många kanske får en flashback till nollningstiden. Vi hoppas du är lika förväntansfull som oss inför årets upplaga av jultröjans dag, och så hoppas vi att denna dag vartefter blir högaktuell även här hemma i Sverige.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post