Så gör du en “ful” jultröja på egen hand

Även om utbudet av jultröjor nu börjar bli riktigt stort, så finns det fortfarande något särskilt med att göra sina egna kläder. Och även om det kan vara svårt att göra sin egen tröja som man skulle vara bekväm med att bära till vardags, så är det helt annorlunda med jultröjor. Det ska trots allt vara “fula” som traditionen antyder, och här finns det inget regelverk kring hur de ska se ut och vad de ska innehålla. Här berättar vi hur du gör din egen jultröja - billigt och enkelt!

Börja med en billig, enkel och tråkig tröja

Utgångspunkten för din jultröja är förstås själva tröjan. Den bör vara så enkel som möjligt, alltså gärna enfärgad, kanske lite större än din normala storlek, och kanske allra helst i färgen röd eller grön. Färgvalet är naturligtvis upp till dig, men kom ihåg att det trots allt är en jultröja du ska göra. Har du inte en sådan tröja liggande, så kan du garanterat köpa en billig tröja på H&M, Cubus eller liknande som lämpar sig väl för att modifieras till jultröja.

Samla ihop mängder med dekorationer

Det bästa med att göra sin egen jultröja är att du inte kan göra fel - för det finns ju inget facit för hur den ska se ut! Här är det bara att börja leta efter passande dekorationer. Här i Sverige börjar försäljningen av julpynt ganska tidigt, så det bör inte vara några problem att hitta dekorationer som passar till din tröja. Allt från snögubbar i tyg till julgranskulor och kanske till och med blinkande LED-lampor. Gå igenom butiker som Rusta och liknande och hamstra dekorationer!

Köp utrustningen du behöver för att sy ihop allt

Det krävs inga större färdigheter för att sätta ihop sin egen “ugly christmas sweater”, men viss utrustning behöver man naturligtvis. Vanligtvis behöver man använda sig av en synål, lite tråd, lite lim och kanske någon knappnål. Här är det i hög grad din skicklighetsnivå (och tålamod) som avgör hur noggrann du vill vara. När du har det du behöver, så rekommenderar vi att du “testar” tröjan innan du börjar applicera lim. Testa placeringen av elementen och slutför designen innan du börjar arbetet med att festa elementen - lite på oss, du kommer inte ångra dig.

Den sista touchen

Du har sytt på alla element, och jodå, jultröjan blev precis som du hade tänkt dig! Men saknas inte det lilla extra…? För att stå ut från mängden, så kan du montera små LED-lampor på tröjan. Detta gör du genom att vända ut och in på tröjan, och markera de områden där du vill att lamporna ska sticka fram. Använd en kniv till att skära ett litet hål där lampan kan sticka ut. När du har placerat alla lampor på sina platser, använder du lite lim runt ingången för att säkerställa att de håller sig på plats.

Och vips, din jultröja är inte bara helt unik och hemmagjord, utan den kommer också garanterat ge dig stor uppmärksamhet under julfirandet. Lycka till!


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post