Hur skapades egentligen jultomten?

Vi känner väl alla till fenomenet med jultomten, den feta skäggiga gubben med säck som dyker upp på julafton och delar ut julklappar, men vem är han egentligen? Vart kommer denna tradition ifrån och finns det någon riktig jultomte? Det är frågan.

Den nuvarande jultomten som vi tänker oss i dag och kommit fram genom att gamla tradition, mystiska figurer, personer, reklam och olika berättelser har slagits samman och format denna figur. Jultomten är dig inte lik världen över utan varierar en aning. Utseendet är dock väldigt likt världen över, framförallt för att kända varumärken som exempelvis coca cola som finns världen över har gjort reklamfilmer med “tomten” på det klassiska sättet med en tjock gubbe i vitt skägg.

Men olika tidsepoker och ursprungsbefolkningar tolkar tomten på lite olika sätt.

Jultomten

Historien om Jultomten

Redan i fornnordisk mytologi hittar vi spår av jultomten som dök upp under julen som då hette “Yulen” och som firades under midvintersolståndet. Dock va det så klart inte jesus födelse som firades utan detta firande var kopplat till Oden, som då kallades för “Julfader” eller “Julner”. Enligt Anglosaxiska källor kan man se att man under denna dag firade “Mödrarnas natt”, det vill säga, man firade döda mödrar inom familjen. Man tror att det är härifrån som vår nuvarande jultomte kommer ifrån. Margret Baker har en gång sagt att vandraren Oden med sitt vita långa skägg och sin slokhatt rider över himmelen denna natt och besöker folket i sina stugor. Precis som vår nutida jultomte.

Den jul vi firar idag härstammar ju dock från kristendomen och jesus. Men varför då jultomten, vad har den med jesus och kristendomen att göra? Jo, jultomtens amerikanska namn är ju Santa Clause, vilket härstammar från namnet Sankt Nikolaus som var biskop på 300-talet i Turkiet. Denne man blev helgonförklarad för sin givmildhet och ska ha varit ett skyddshelgon för bland annat barn, fiskare, sjömän, tjuvar och så vidare. När man avbildade Sankt Nikolaus så gjorde man ofta det precis som vår jultomte idag, iförd en röd stor jultröja med detaljer i vitt och grönt. Om han även hade det berömda skägget förtäljer inte historien.

Vår moderna jultomte

Den moderna jultomten vi ser idag skapades runt 1800-talet. Den är i princip helt skapad av människans olika tolkningar av denna historiska figur. Det som gör att vi tänker oss jultomten som vi gör idag. Den vitskäggiga gubben med julkläder, säck, renar osv är på grund av filmer, varumärkesreklam, sagor och liknande som vi hittat på.

Ett exempel här i Sverige är Viktor Rydbergs berättelser om tomten och som illustrerats av Jenny Nyström. Där har man skapat en berättelse och hittat på detta utseende som vi ser idag.

I dessa lite äldre berättelser är inte tomten helt röd och vit, utan ofta mer brun, grön osv. En modern myt är att den tomten som 99% av vi alla tänker oss idag är helt skapad av Coca Cola. En gubbe som sprider julglädje med hjälp av Coca Cola. I deras reklamfilm har man praktexemplet på hur en jultomte ska se ut. Men det viktiga är väl ändå hans budskap och inte hans utseende. Att vara snäll och givmild mot nära och kära.

Hur ser din jultomte ut? Han har ändrat över generationer så varför stoppa denna evolution, känn dig fri att designa din egen jultomte till jul. Men hoppas du fått lite mer kött på benen angående uppkomsten av vår moderna jultomte.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post