Detta visste du inte om julen

Alla vet vad julen är, och vad julen innebär både i form av jultomten, umgås med nära och kära osv. Detta pratas det mycket om, men här tänkte jag ta upp lite roliga fakta och annat som jag tror att du INTE visste om julen och julens olika traditioner världen över.

Som en tradition äter vi väldigt mycket mat under julen, mer än vi ofta är vana vid och även annan mat än vi är vana vid. Detta innebär inte helt oväntat lite komplikationer i form av sjukdomar då man plockar fram gammal julmat dag efter dag under hela julen. Det uppskattas att över 400.000 personer blir sjuka varje år på grund av just gammal julmat som legat och blivit dålig.

En annan tradition, som dock tyvärr är på väg bort på grund av digitaliseringen är julkort. Nu för tiden skickar vi inte riktigt lika många julkort utan väljer att ringa, skicka meddelanden eller digitala julkort i annan form än just julkort. Men vet du när det första julkortet skapades och skickades?

Det första julkort som skickades, skickades i England redan år 1842, närmare bestämt den 9:e december 1842, över 160 år sedan.

Julgranen som vi klär till jul gömmer också dem en hel del rolig fakta. Inte klär dem i form av jultröjor och byxor utan med glitter, kulor och belysning, detta vet alla, men visste du att julgranarna är ätbara? Granskotten och barren innehåller exempelvis väldigt mycket C-vitaminer. Plockar du in en julgran med kottar så innehåller även dessa kottar en hel del näringsämnen som inte minst ekorrarna tar tillvara på men som även är nyttiga för oss människor.

Fakta om julen

Några korta roliga kulturella skillnader om julen

Ni har hört talas om jultröjor, julstrumpor och andra julkläder, men har ni hört talas om julskor? Som ni säkert vet så hänger vi i Sverige upp en julstrumpa dagen innan julafton för att få presenter i på julaftons morgon, men så är inte fallet i Nederländerna. Där hänger barnen ut sina skor för att få sina presenter i. De så kallade julskorna. Och precis som i julstrumporna så är det kläder, kanske en jultröja, som alltid är en av de absolut vanligaste presenterna att få i just strumpan eller i Nederländernas fall, i julskon.

Förr i tiden i Sverige och Finland ville man verkligen bevara freden under jultiden, därför så införde man dubbel böter på alla brott som utfördes under juletiden. Så skulle du begå brott förr i Sverige, så borde du inte göra under julen.

En annan rolig fakta är att grekerna enligt tradition inte använder sig av julgranen under jul, trots att de firar jul på liknande sätt som oss i Sverige.

Medan vi i Sverige enligt tradition äter mycket skinka, köttbullar, revben, fisk och liknande på julbordet så ser det inte likadant ut världen över. I Armenien exempelvis så ser julbordet helt annorlunda ut, en typisk julmiddag i Armenien består av Stekt fisk, sallad och spenat. Detta för att hedra och äta som Maria gjorde dagen innan Jesus födelse.

Det finns oändligt mycket rolig fakta om julen och jag kan inte ta upp alla i denna korta artikel. Men en sista fakta gäller hur lång julen egentligen är. Visste du att julen alltid är 12 dagar lång och börjar när solen går ner den 24:e december och slutar när solen går ner den 5:e januari?

Hoppas denna lilla artikel har öppnat ögonen på dig och givit dig lite mer kul information om julen som du inte redan visste. Det va i alla fall tanken med denna lite text.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post