Vem är sankta Lucia?

Som ni säkert vet, om ni läst min tidigare artikel angående julens helgdagar så firar vi lucia den 13:e december och är en del i julfirandet. Men få vet vem lucia är, och varför vi firar henne denna tid.

Lucia var ett italienskt helgon som föddes runt 283 på Sicilien och dog redan år 304, då endast 31 år gammal. Lucia var en jungfru och blev sedan både martyr och ett helgon. Man tror att Lucia dog martyrdöden under kejsar Diocletianus förföljelse. Dock firar vi fortfarande Lucia den 13:e december då vi även tipsat om att plocka fram årets jultröjor.

Lucia

Kort om Lucias uppväxt

Lucia föddes i en rik familj under romartiden i Italien. Hennes mamma var av grekisk härkomst och hette Eutychia medan hennes pappa dog redan tidigt under Lucias uppväxt. Man tror att han dog redan då Lucia endast var 5 år gammal.

Hon avlade kyskhetslöfte redan i tidiga år, det vill säga, att hon svor att av religiösa skäl inte ha sexuellt umgänge. Detta var dock hemligt. När hon dock blev äldre blev hon bortlovad av sin mor, hon lyckades dock försena sin vigsel och bad gud om hjälp att stoppa den. Då blev dock modern sjuk i blödarsjuka.

När ingen kunde bota henne bad Lucia henne att bege sig till Helgonet Agatas grav dit man kan gå för att få hjälp. När de va vid graven ska Agata ha uppenbarat sig för lucia och sagt “Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder? Din tro har botat henne!”, och modern blev då frisk och lovade sedan Lucia att hon inte skulle gifta bort henne.

Detta gjorde dock hennes blivande man arg vilket gjorde att han anmälde henne och fick henne arresterad.

Hon blev även hårt torterad men hennes tro på gud förändrades inte, då blev hon dömd till att bli glädjeflicka.

När de skulle fara med en vagn bakom oxar igenom staden så frös vagnen fast och gick inte att rubba. De skulle då ha ihjäl henne genom att hälla kokande olja över henne, men hon blev då inte skadad. Då valde någon att sticka ett svärd igenom hennes hals, men inte heller då dog hon. Hon levde ända tills någon gav henne den sista smörjelsen.

Vart kan man besöka lucia

Än idag kan man besöka Lucias reliker, de finns att beskåda i Kyrkan med sitt passande namn Sankta Lucia och som ligger i Venedig.

Dock revs denna kyrkan på 1800 talet för att man blev tvungen att bygga en järnväg. Relikerna flyttades då till en ny kyrka utanför Venedig som heter San Geremia. Här ligger relikerna kvar än idag och vem som helst har rätt att ta sig dit för att beskåda dem. Många besöker denna kyrka som en del i sitt julfirande, så varför inte klä dig i årets jultröja och bege dig till Venedig för att verkligen fira Lucia ordentligt en gång i livet?

Detta var en kort introduktion om vem Lucia var, hoppas den va intressant att läsa.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post