Varför julklappar till jul?

Att vi ger varandra julklappar på julafton, eller i vissa fall juldagen vet alla om, men varför? Vart kommer denna tradition ifrån egentligen? Visste du exempelvis att dessa gåvor har sitt ursprung ändra tillbaka till antikens rom?

Man har kunnat spåra denna tradition redan till 1600 talet, då inte alls på samma sätt som vi gör idag. Då var det mer en skämtsam grej att slänga in en present innanför dörren efter att man “klappat” på den. Därav namnet julklapp. En present man ger efter att klappat på dörren. Då på denna tid var det som sagt skämtleksaker, kunde vara ett vedträ, en halmdocka eller kanske en grisfot.

Varför man gjorde detta va för att det länge funnits en givmild tradition runt jul. Alla skulle få sina gåvor under julen, och själva julklappen blev en liten skämtsam spinn off på detta.

Innan julklapparna kom så fanns en annan tradition nämligen nyårspresenter. Dessa fanns redan under medeltiden. Dessa har sitt ursprung redan från romartiden, då gavs presenter för att fira in det nya året. Nyårsfirandet och julfirandet (firandet av kristi födelse) kom sedan att sammanfalla och man slog ihop dessa. Detta innebar att nyårs gåvan man tidigare hade byttes ut och blev så småningom till en julgåva.

Några populära julklappar

På 1600 talet när julklapparna började så va det som sagt mycket vanligt med skämtartiklar som man kunde få tag på på den tiden. Det kunde vara halmdockor man gjort själv, enkla vedträn, grisfötter eller annan matrest som kunde komma väl till pass.

Förutom dessa skämt klappar som ju faktiskt är själva julklappen så gavs andra presenter under juletid. Alla skulle hjälpa till, ge bidrag till fattigstugan osv, så på denna tid va den absolut vanligaste presenten mat eller julkläder av något slag. Julkläderna på den tiden var inte densamma som den är idag. När vi talar om julkläder eller jultröjor menar vi kläder med färger och märken som hör julen till, på denna tid va det bara varma kläder som kunde bäras på årets kallaste dagar.

Att sätta detta i relation till dagens julfirande är inte enkelt. Om mat och kläder va det absolut viktigaste på denna tid, vilket man kan tycka att det borde vara idag också så har konsumtionssamhället kommit ifatt och onödiga prylar blir ofta årets julklapp.

I Sverige blev årets julklapp exempelvis en elcykel.

Gå tillbaka till de gamla traditionerna och ge kläder, kanske en jultröja i julklapp vilket har blivit väldigt populärt på senare tid.

Nästan alla önskar sig en “fulsnygg” jultröja i julklapp så varför inte ge det.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post