Vad vet du om julen?

Ja, vad vet du egentligen om julen? De flesta vet bara att det är en högtid som har med Jesus födelse att göra. Och att man träffar nära och kära, byter julklappar och äter god julmat. Men vad vet du egentligen utöver detta? Ur ett mer globalt perspektiv?

Det tänkte jag ta upp lite i denna korta artikel. Jag snubblade nämligen över en tämligen rolig quiz om julen och tänkte här ta upp några av frågorna som jag tyckte va mest intressanta för att se om ni har någon aning om svaren.

Några intressanta kunskapsfrågor

Den första frågan handlar nämligen om en välkänd händelse i historien, nämligen vad kungen hette som lät döda alla gossebarn under 2 år när han fick höra att Jesus skulle födas. En annan intressant kunskap handlar om julskinkan.

Julskinkan började inte ätas för en på 1900 talet då man ansåg att köttet va för fint. Man åt i stället en annan del av grisen, vet ni vilken denna va?

En annan fråga handlade om julgranen. Vi började använda julgranen i Sverige först under 1800 talet, men hade då länge redan används i andra delar av världen. I från vilket land importerade vi traditionen med julgran i från?

Några mer allmänna frågor som jag tycker att alla ska kunna om julen är exempelvis, i vilken stad som Jesus föddes i samt vilken sorts fisk man använder till lutfisken. Eftersom jag är ett fan av lutfisk så tycker jag man ska kunna detta.

En sista fråga jag tänkte ta upp i denna artikel handlar om vår gamla gubbe iklädd jultröja och vitt skägg som delar ut julklappar, nämligen jultomten. Idag sägs det att han bor i en stad i Finland, vilken?

Svaren på dessa julfrågor

Innan du läser vidare här kanske det kan vara intressant att försöka lista ut svaren på frågorna, ta fram ett papper och gissa innan du läser vidare.

Om vi börjar med kungen som lät döda dom stackars barnen så va det Kung Herodes. Detta tycker jag hör till att man ska kunna, men va vad det man åt innan man började äta julskinka? Jo det va nämligen grishuvud. Det ansågs inte vara lika fint och kunde därför avvaras till ett julbord.

Julgranen som vi alla så gladeligen släpar in och klär under julen härstammar i första hand från Tyskland.

Det är därifrån vi i Sverige har fått denna tradition. Och för de allmänna frågorna om vart Jesus är född och vilken fisk som används till lutfisk så är ju så klart svaren Betlehem samt Långa.

Sist men inte minst, mannen med jultröja som du kan handla i vår butik här på hemsidan, vart sägs det att han bor idag? Jo, enligt legenden så bor han i den Finska staden Rovaniemi.

Tycker du quiz är skoj så kan du kika på alla frågorna i detta quiz hos DN - Vad vet du om julen?


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post