Tomteluvor, alvluvor och andra luvor till julfirandet
Kommer du ihåg den känslan du fick då du var liten och “jultomten” knackade på dörren med klappar på julafton? Inte vi heller, eftersom de flesta minns lite från så pass tidigt i livet. Men om man någon gång i vuxen ålder varit utklädd till tomte och stigit upp mot dörren till sina egna eller andras barn, så har man upplevt den spänning som barnen känner när självaste jultomten knackar på. Så varför inte skapa ett extra trevligt julfirande för de minsta genom att iklä dig komplett tomtedräkt, tomteluva eller någon annan juldräkt?
Historien bakom tomteluvan
Tomteluvan, och för övrigt även resten av dräkten tillhörande jultomten som vi känner den idag, är inte äldre än omkring hundra år gammal. Den röda dräkten med den röda toppluvan, gärna med en vit tofs i slutet av den långa luvan, är den ikoniska jultomten som vi känner den. Det var i början av 1900-talet som figuren “Santa Claus” uppstod i USA, och det är främst genom reklamkampanjer som den tjocke mannen från Nordpolen har blivit så pass känd. Till exempel blev hans alver med sina gröna alvluvor även de skapade genom amerikansk populärkultur under tidigt 1900-tal.
Luvan var likväl vanlig i Europa flera hundra år tidigare, men då användes den primärt av bönder och kanske till och med det man kallade för vättar. Detta var små män med mycket skägg, som ofta bar en luva som liknar dagens tomteluva. Röd toppluva var dessutom en modesymbol i Sverige i flera århundranden, samtidigt som röda tomteluvor frekvent användes av den norska motståndsrörelsen under andra världskriget. Faktiskt till den grad att det infördes ett förbud mot att bära dessa - så om det skulle bli krig igen, så kan du förbereda dig genom att packa ner din samling tomteluvor.
Olika varianter av tomteluvan
Att tomteluvan ska vara röd med vit kant nedtill, tror vi att de allra flesta håller med om. Men varför inte göra det lilla extra av julfirandet? Idag kan man köpa tomteluvor med specialeffekter, som till exempel blinkande lampor och kanske till och med en liten julsång. Vissa luvor kan till och med röra sig i takt till musiken, medan andra står upp av sig själva genom ståltråd på insidan av luvan. Ska man köra hela tomtedräkten och leka jultomte är det nog den vanliga tomteluvan som gäller, men vill man få uppmärksamhet så finns det många roliga varianter där ute.
Eller om man verkligen vill sticka ut, så satsar man istället på en luva av typen “tomtens medhjälpare”. Då tänker vi naturligtvis på de små, flitiga alverna som hjälper jultomten att packa presenter. Alvluvan är en ofta grön med röda detaljer på, och även här kan man köpa en komplett alvdräkt om man vill löpa linan ut. Eller så finns det även många andra spännande juldräkter för dig som vill vara något annat än jultomte eller alv, som till exempel ren. Eller kanske du kan klä ut dig till en julklapp?