Ny Jultröja? Tänk på miljön!

Vi konsumerar allt mer, det är därför viktigt att vi börjar tänka på miljön även vi konsumtion av kläder så som jultröjor. Det kan handla om allt ifrån miljötänk i produktionen och vid val av material, samt ett klimattänk när det kommer till återanvändning.

Exempelvis vid val av bas till din jultröja kan du för det första försöka välja ett ekologiskt material, och på det sätt göra miljön en tjänst. Här kan du kika efter bomull som används i majoriteten av våra fina jultröjor och som finns i ekologiskt utförande. Det innebär att bomullen är framtagen på ett ekologiskt sätt, utan bekämpningsmedel och inga kemikalier i textilindustrin. Dock är det bara runt 0,1% av all bomull som är ekologisk enl. wikipedia.

Dock stiger siffran år efter år och om medvetandet blir högre om att det finns ekologiska val även i textilindustrin så kanske vi kan snabba på denna utveckling.

Snögubbe smälter

Återanvändning

Det just nu absolut miljövänligaste tänket för tillfället inom textilindustrin är återanvändningen. Med detta menas inte att du ska gå och köpa en begagnad sliten tröja varje gång, utan att kläderna du köper kan vara tillverkade antingen via gamla kläder och textilier eller av ett återvunnet material.

Dock när vi kommer till jultröjor. Speciellt fula eller blinkande jultröjor så kanske just återanvändning är det optimala. I en tidigare artikel berättade jag om hur du skapar din egna jultröja. För att följa dessa tips så går det minst lika bra att använda dig av en begagnad tröja då det inte gör så mycket om den är lite sliten eller trasig.

Vid skapande av en egen jultröja av återvunna kläder är det bara att anpassa detaljerna man syr på för att dölja eventuella trasigheter eller gamla slitage i kläderna.

Använder du dessutom ekologiska eller återvunna detaljer att sy på så har du på detta sätt skapat en 100% förnybar jultröja. Bra både för plånboken och framförallt för miljön!

Begagnat

Sist men inte minst ska man inte underskatta vad begagnathandeln gör för miljön. Istället för att slänga massa kläder som är fullt dugliga så bör man sälja dem för att bevara miljön. Speciellt när det kommer till jultröjor som du i vissa fall kanske endast använder en gång i hela ditt liv. Att då släng den är ju en synd. Sälj den till en kompis, eller lägg ut den på blocket. Eller varför inte låta den gå i arv inom familjen.

Du hinner aldrig sluta ut en jultröja så pass att den är redo för soptunnan. Det vanligaste är en fläck från julbordet men som utan problem går att tvätta.

Hoppas du tar till dig några av dessa råd, om inte för din egen plånboks skull, så för miljön!


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post