Så blev jultröjor en trend

Jultröjor har på allvar slagit igenom på den svenska marknaden, efter att under flera års tid varit populära i bland annat USA. Det var där som trenden, inte särskilt överraskande, uppstod under namnet “Ugly Christmas Sweater”. Nu skulle man inte längre vara stelt pyntad under hela julfirandet, utan man skulle hellre bära ett plagg som spred glädje och humor. En jultröja består ofta av figurer med en koppling till julfirandet, såsom snögubbar, renar och julgranar, och har ofta roliga färger och väl synliga inslag. Det som dock är väldigt bra med jultröjor är att det inte finns några regler för hur de ska se ut - därför är det garanterat möjligt att hitta något för varje smak!

Gammal, men ny trend

Jultröjor som vi idag känner till dem blev först omåttligt populära i USA under de sista decennierna, även om trenden har funnits sedan början av 1900-talet. Enligt vissa källor ska det ha varit Bill Cosby som gjorde denna typ av tröjor populära på 80-talet, då han i rollen som familjefar i en sitcom-serie drog på sig en ylletröja med blandade färger och mönster i “julig stil”. Det behövdes inte mer för att försäljningen av liknande tröjor skulle explodera, innan trenden dog ut lite på 90-talet.

På 2000-talet blåstes nytt liv i trenden med jultröjor. Det har till och med givits ut flera böcker som marknadsförs som “guider till den ultimata jultröjan”. Trenden har kan också ha förändrats något sedan höjdpunkten på 80-talet, då man idag gärna bär en jultröja med ett ironiskt leende på läpparna, samtidigt som den helst ska vara så detaljerad som det överhuvudtaget är möjligt. 3D-effekter, blinkande lampor och kanske till och med ljudeffekter är nämligen inte ovanliga inslag på dagens jultröjor!

Vem bär jultröjor?

Medan jultröjor tidigare kanske var förbehållet “hipsters” och de som ville sticka ut, är det närmast obligatoriskt i vissa kretsar att ta fram jultröjan när advent och julen närmar sig. Medan vissa familjer kör på matchande jultröjor under julmiddagen, har andra tävlingar som går ut på att iklä sig den tröja som ger mesta möjliga uppmärksamhet. Ska du på en fest där du bör vara uppklädd? Inga problem alls, då tar du naturligtvis med den en jultröja som du kan trä över skjortan senare under kvällen.

Exakt varför denna trend med jultröjor tilltalar så många är nog svårt att sätta fingret på. För många är julfirandet kopplat till stress och många förberedelser, så för de vuxna kan det nog vara en skön känsla att ta på sig en informell tröja som gör hela firandet lite mindre högtidligt. Kanske känner man sig lite barnslig igen, så att jultröjor kan ta bort lite fokus från hysterin med gåvor eller samla familjen för det som julen faktiskt handlar om igen?

Inte vet vi, men att trenden med jultröjor har kommit för att stanna, det råder det i alla fall inget tvivel om!


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post