Julstrumpans historia och Tradition

Alla har väl hört talas om traditionen med julstrumpan, den stora strumpan man hänger upp inför jul och förväntas få en tidig julklapp i? Men få vet hur den kom till och hur traditionen och historien bakom julstrumpan ser ut. Det tänkte jag försöka berätta mer om i denna artikel.

Vad är då en julstrumpa till att börja med? Man kan säga att det är en stor säck eller påse i tyg som är formad som en jättelik strumpa, där av namnet julstrumpa. Julstrumpan används framförallt av små barn där de kan få möjlighet att erhålla en tidig julklapp på julaftons morgon.

Julstrumpan är oftast utformad med lite juliga motiv. Precis som våra jultröjor i butiken har julstrumpan ofta motiv av tomtar, granar eller renar. Vissa julstrumpor är dock enbart färgade i julens färger som rött och vitt och barnens namn är inte sällan inbroderade i julstrumpan för att på ett enkelt sätt hålla isär strumporna om familjen består av flera barn.

Historien bakom julstrumpan

Man kan säga att historien om julstrumpan började redan på 300-talet. Julstrumpan härstammar nämligen från en anglosaxisk gåvo tradition från denna tid. Anglosaxerna var nämligen det germanska folk som migrerade till Storbritanien och va dominanta är under just 300 talet.

Men det va först långt senare som denna tradition utvecklades och kom till Sverige. Det va under efterkrigstiden på tidigt 1900-tal, då många olika traditioner från andra länder i kriget började sprida sig runt om i europa som julstrumpan kom till Sverige. Den va dock väldigt begränsad under denna tid. Först på 50-60 talet va den verkligen ett utbrett fenomen runt om i stugorna i Sverige. Så vi har anglosaxerna som levde på 300-talet att tacka för denna fina jultradition för våra barn.

Om traditionen

Hur ser då traditionen med julstrumpan ut? Hur går det egentligen till?

Det hela går ut på att varje barn i familjen får sin egen julstrumpa. Denna strumpa kan liknas vid tomtens säck med paket, men med plats för bara ett eller ett fåtal paket. På kvällen innan julafton hänger man sedan upp denna strumpa på den plats där tomten sig ska komma in, nämligen vid öppna spisen. Exakt hur den stora feta tomten ska ta sig in i genom skorstenen och ut i öppna spisen är en helt annan fråga och ska nog inte ifrågasättas.

För de som inte har en öppen spis brukar man i stället hänga strumpan på dörren intill barnens rum.

På natten sedan väntas tomten komma på besök och lägger då ett paket i strumpan som barnen sedan får på julaftonsmorgon (I själva verket så är det föräldrarna som har detta ansvar att fyll strumpan med en passande julklapp).

Vad man bör lägga för typ av paket i julstrumpan är valfritt, men det borde vara i en lagom storlek för att få plats i strumpan, kanske en jultröja till barn eller liknande som är mjukt och enkelt att få ner i julstrumpan.

På morgonen sedan när barnen vaknar så öppnas paketen av barnen och jag tror att tanken med detta är att barnen sen ska hållas med denna present under julafton för att enklare och utan tjat kunna vänta på tomten tills det är dags att öppna resterande paket som dessa, enligt en helt annan tradition är placerade under en gran, en så kallad julgran, som även detta är en av julens många underliga traditioner. Mer om julgranen i en helt annan artikel.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post