Julhandeln allt större

Julhandeln fortsätter sätta rekord efter rekord och i år verkar den inte bli sämre, snarare tvärtom, varje år verkar julhandeln slå nya toppar. Men vad vet du om julhandeln i Sverige och hur mycket shoppar vi Svenskar för egentligen?

I Sverigen inleds vanligtvis julhandeln med en julskyltning någon gång i slutet av November. Men även detta börjar bli flytande då fler och fler butiker börjar “tjuvstarta” julhandeln för att inte hamna efter. Julskyltning innebär i princip att butikerna pyntas till jul, man ställer juldekorationer i forma av ljus och tomtar i skyltfönstren för att komma i julstämning och få igång julhandeln. I vissa städer inleder man julhandeln med en gemensam julmarknad där butikerna flyttar ut delar av sina produkter ut på gatan för försäljning.

Julhandel

Ni har säkerligen hört talas om Black Friday? Det är USA’s startskott för julhandeln och har mer och mer smittat av sig till oss västerlänningar. Detta gör lite att December månad tappar i försäljning medan November ökar, detta då black friday ligger i November. Men eftersom båda dessa tillfällen räknas in i julhandeln så blir summan av konsumtionen densamma.

Vad och hur mycket köper vi då i julhandeln?

Som sagt så verkar vi slå rekord efter rekord i summan som vi konsumenter lägger i julhandeln. Enligt svensk handel la vi 78,5 miljarder kronor i julhandeln under December, då är INTE Black Friday inräknad.

Det är framförallt leksaker som står för den största summan. Kläder och mode däremot, där våra roliga blinkade jultröjor ingår stod för runt 11% av den totala försäljningen.

Kläder och mode har dock länge varit stor, men eftersom denna typ av produkter inte alltid ges som julklapp utan säljer bra året runt blir inte siffran så extrem under julhandeln.

Rolig fakta och statistik

Visste du att majoriteten av oss har ambitionen att minska konsumtionen år efter år inför julhandeln, men trots detta så ökar försäljningen år efter år.

57% av oss SKA inhandla presenterna och julklapparna tidigt i år för att slippa stressen. Men även detta vet vi ju hur det brukar gå med?

Enligt statistik så ökar försäljningen även under julveckan, det vill säga samma vecka som julafton inträffar på. 2016 ökade försäljningen under de sista 7 dagarna innan julafton med nästan 16%. Vilka är då de stora vinnarna på julhandeln? Jo det är framförallt e-butikerna. Enligt denna undersökning räknar nästan 17% av befolkningen med att öka sina inköp av varor från internet, vilket får konsekvenser på den vanliga fysiska handeln.

Dock är det inte säkert att det är vi Svenskar som få ta del av dessa skatteintäkter då nästan var fjärde tillfrågad planerade att köpa julklappar från någon av alla utländska nätbutiker. Detta va lite kort kuriosa om julhandeln i Sverige, hoppas du fann den intressant. Titta nu in och köp dig en rolig jultröja i butiken inför jul.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post