Hur vi tittar på TV på julafton

Det finns väldigt många olika traditioner kring julafton. Det är inte bara maten, presenterna och julpyntet som spelar en stor roll utan även televisionen. TV tittandet har blivit en väldigt stark tradition i många familjer och vi tittar gärna på samma sak om och om igen, men vad tittar vi egentligen på?

För att titta direkt på lite statistik så är det fortfarande SVT som är den absolut mest populära tv-kanalen att titta på under julafton enligt dagens media 2012. Här sitter kvällens värd iklädd sin mysiga jultröja och presenterar programmen innan de visas, som inte sällan är exakt samma som tidigare år med endast ett fåtal nya premiärer. Detta är en del av en stark svensk tradition som väcker känslor om det ändras.

1990 utbröt nästan panik då TV3 fick ensamrätt på disney filmer i sverige vilket hotade visandet av Kalle Anka på julafton. Dock kände TV3 att det väckte så mycket ilska att de själva skulle förlora på att ta över detta från SVT och gav dem därför rätt att visa sina program på julafton. Så Svenskarna kan åter köpa en jultröja för både herr och dam och slå sig ner i soffan för att åter titta på de klassiska programmen på TV.

Tv program på julafton

De mest populära programmen

Vilka är då de mest populära programmen vi tittar på under julafton? Jag hittar ingen dagsfärsk statistik men eftersom vi är väldigt traditionsenliga så tror jag inte mycket har hänt på några få år i detta ämne. Så statistiken jag använder är 3 år gammal.

Då va det klart populäraste programmet Kalle Anka som alltid drar igång klockan 15:00 på julafton. Detta med en klar förstaplats på nästan 4 miljoner tittare, nästan 2.5 miljoner mer tittare än nummer 2 på listan som är “Kan du vissla Johanna”. Förutom Kalle Anka så är det ganska jämnt i tittartoppen mellan just “Kan du vissla Johanna”, “Karl Bertil Johnssons julafton” och “Rapport”. Dessa ligger alla på runt 1.5 miljoner tittare.

Detta visar att det är just de klassiska barnprogrammen som fortfarande håller, men frågan är om det är barnen eller de vuxna som verkligen vill titta på detta?

Traditionen är nog starkare hos de vuxna än hos barnen som nu för tiden kan titta på dessa barnprogram när de vill.

Andra program på topplistan är exempelvis Svensson-Svenssson och Julkaledern men dessa med betydligt blygsammare tittarsiffror än just Kalle Anka.

Så har du redan förberett dig för årets jul i tv-soffan så bege dig iväg och köp en jultröja att bära för att verkligen känna julstämningen i soffan i jul.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post