En hållbar jul del 1

Alla älskar att fira jul, och det vill vi fortsätta göra i många år till. Dock är julen en av våra värsta tider för miljön. Överkonsumtionen är stor och vi slänger stora mängder med mat. Jag tänkte i denna artikelserie dela med mig av en del tips som du kan tänka på för att dra ditt strå till stacken när det kommer till miljön.

Hållbar jul

Energiförbrukning

Tänkte börja med att tipsa om hur du kan minska energiförbrukningen under jul. Under julen tänder i mängder med ljus, belysning då detta är en stor del av julstämningen nu för tiden.

Mitt första tips är därför att se över all din elektriska belysning så att den primära källan består av led lampor. Det handlar både om ljusstakarna, julgransbelysningen och din blinkande jultröja. LED är så mycket energisnålare än våra vanliga gamla glödlampor och halogen. Ett annat tips är att inte ha belysningen tänd i onödan. Går du och lägger dig tidigt och inte vill släcka belysningen så sätt in en timer så slipper lamporna lysa hela natten. Det finns ingen anledning att låta julbelysningen lysa hela natten.

Vi förbrukar även otrolig mängder med brinnande ljus. Här gäller det dock att tänka sig för när man väljer vilken typ av ljus man bör använda. Det du bör undvika helt och hållet då dessa tillverkas av fossila bränslen. Att föredra då är att riktiga stearinljus som tillverkas av slakteriavfall som annars slängs, alternativt bivax. Håll bara koll på att stearinljusen inte innehåller palmolja för att verkligen välja helt rätt. Sist men inte minst, alla värmeljus vi bränner, glöm inte att sortera aluminiumet som just aluminium så detta kan återanvändas.

Julgranen

Många tänker inte på att julgranen faktiskt påverkar miljön på alla möjliga vis, inte bara att vi sågar ner annars friska granar som annars skulle stå och ta upp koldioxid och tillverka syre, utan det finns även en hel del annat att tänka på. Man kan säga att det finns bättre och sämre alternativ när det kommer till val av julgran. Det absolut bästa är att välja en vanlig rödgran, odlad lokalt. Detta då denna typ av gran är bäst för miljön, och är den även odlad lokalt så är transporten försumbar.

Näst bäst skulle jag säga är en rödgran tillverkad i Sverige. Finns det inte lokal skog med julgranar så köp så lokalt som bara är möjligt.

Du bör undvika kungsgranar och andra ädelgranar då dessa gräver mycket gödsel och bekämpningsmedel för att odla fram. Men de är dock bättre än vårt sista alternativ nämligen plastgranen.

Plastgranen är det absolut sämsta alternativet när det kommer till val av julgran. Dessa tillverkas inte bara av plast som inte naturen kan bryta ner, utan de tillverkas också ofta i något lågprisland och måste transporteras långa sträckor innan den tillslut hamnar i ditt vardagsrum.

Det spelar ingen roll att du använder den år ut och år in. Livstiden på en plastgran är ändå inte tillräcklig för att ge ett positivt utslag på miljön kontra alternativen.

Hoppas du fick något att tänka på, i nästa del tänkte jag titta på julmaten och alla paket vi slår in till jul.


You may also like

Visa alla
Example blog post
Example blog post
Example blog post